maandag 8 april 2013

Helemaal niet moeilijk.

Altijd op zoek naar vintage keukenspullen, vond ik bij mijn favoriete antiekwinkeltje,  een set zogenaamde 'butter paddle's'.  Deze werden gebruikt bij het maken van boter op de boerderij. Alles wat ik koop voor mijn verzameling wil ik ook gewoon gebruiken en mijn interesse in het proces van boter maken was dus gewekt. Gelukkig staat het internet vol met informatie, en ook het op ambachtelijke wijze maken van boter was zo gevonden. Ik wist werkelijk niet dat het zo eenvoudig was om je eigen verse roomboter te maken. Hieronder een beschrijving van dit leuke proces, ook heel leuk om eens met je kinderen te doen.

Wat heb je nodig:
Halve liter room
ongeveer 1,5 dl karnemelk
snufje zout.

Doe de slagroom en karnemelk samen in een brandschone kom.
Laat dit een nachtje buiten de koelkast op kamertemperatuur komen. Zet de mixer er in, zelf heb ik een staafmixer gebruikt, dat werkt  perfect. Na een paar minuten zie je dat de vetbolletjes in de slagroom zich aan elkaar gaan hechten. Er ontstaat een scheiding van vocht, (dit is karnemelk) en de vetbolletjes.
Leg de klont boter in een schaal ijskoud water en kneed de boter om al de karnemelk te verwijderen. Doe dit net zo vaak tot je helder water overhoudt. Doe de boter in een kom en druk met een houten lepel de laatste restjes vocht er uit. Uit een halve liter room hou je ongeveer 200 gram roomboter over.

Je hebt nu je eigen versgemaakte roomboter. Voor de houdbaarheid doe je er een kwart theelepel zout bij en roer dit er goed door. In een leuk potje doen en bewaren in de koelkast.

Gebruik ook gerust eens geitenmelk of schapenmelk als je dit kunt krijgen. De opbrengst uit schapenmelk is veel hoger, bijna de dubbele hoeveelheid.

Have fun!


zondag 7 april 2013

Jamie Oliver my darling, your recepies are to die for..!

Honey chicken Jamies way.

Altijd al een grote fan geweest van de  'naked chef' Jamie Oliver. Zijn vrolijke manier van koken is zeer  aantrekkelijks om naar te kijken. Zijn eten heeft het soort heerlijke eenvoud van het landleven, doe maar normaal en het is helemaal niet moeilijk. Toen ik dan ook zijn recept van deze verrukkelijke honingkip tegenkwam moest ik het gewoon een keer maken. Vandaag was de eerste keer maar zeker niet de laatste keer, een echt feestje om te zien en te eten. Binnenkort maar weer eens wat vrienden uitnodigen voor een leuk dineetje. Ok, ik ga dit recept aan jullie doorgeven.

Wat heb je nodig:

  • Halve theelepel kaneel
  • Zes eetlepels balsamico azijn
  • Ongeveer drie eetlepels vloeibare honing, beetje meer of minder is ook goed
  • Peper en Zout
  • Goede olijfolie
  • Een bol knoflook
  • Twee rode uien
  • Een granaatappel
  • Flinke hand rucola


Verhit de oven voor op 200 graden celcius

Leg in een braadslee 5 tot 8 drumsticks (afhankelijk van het aantal gasten) Bestrooi ze flink met peper en zout. Maak een mengsel van de balsamico azijn en de honing en lepel dit over de drumsticks. Verdeel de kaneel over de kip. Flinke scheut van je beste olijfolie er over. Strooi de in halve ringen gesneden rode ui er over. Een hele bol knoflook losmaken en  over de schaal verdelen, niet pellen gewoon in de schil laten.

Dek dit nu af met aluminiumfolie en zet het een half uur in de oven. Na een half uur verwijder je de folie en laat je de kip nog een half uur lekker bruinen in de oven.

Haal de schaal uit de oven en knijp de knoflookpuree uit de tenen en schep door de kip. Sla met een houten pollepel het rode vruchtvlees van de granaatappel er over. Ook de rucola verdeel je over de schaal.

Eet dit met een lekker stuk brood waarmee je alle sticky jus op dept. Je proeft zout en zoet en ontploffende granaatappel pitjes in je mond, echt verrukkelijk!

Enjoy!




zaterdag 6 april 2013

Bloedsinaasappelen, als kind intrigeerde die naam mij al.

Ik zag ze liggen bij mijn hofleverancier en dacht, daar ga ik iets mee doen. Ook een mooie kans om mijn Italiaanse vintage citruspers uit de seventies eens te gebruiken. Ik moet zeggen, het is de Ferrari onder de citruspersen, niet alleen qua kleur en afkomst, hij doet het gewoon super. Van het sap heb ik een lekkere siroop gekookt, die komt straks nog wel van pas.

Bloedsinaasappelcake's ga ik dus maken, leuk om te doen en niet moeilijk. Hiervoor heb je nodig:

Bloedsinaasappelen
Cakemeel
boter
eieren
melk
bruine basterdsuiker

Cakemeel mengen met boter, melk en eieren, dit gaat het beste op kamertemperatuur.
Ik gebruik een muffinvorm maar papieren vormpjes werkt ook.

Schep een beetje bruine basterdsuiker op de bodem van het muffinblik.
Leg daar een plakje bloedsinaasappel op, schil er af snijden.
Schep met een ijsschep, zo krijg je telkens dezelfde hoeveelheid, het cakebeslag hier bovenop.
Bak in de oven tot ze goudbruin zijn.

Haal ze voorzichtig uit de bakvorm en laat ze op een rekje afkoelen.
Giet terwijl ze nog warm zijn de siroop erover, dit trekt lekker in de cake's.

Je kunt ze zo eten of warm met een bolletje ijs, ook heerlijk bij een high tea of als dessert.

Enjoy!



zondag 24 maart 2013

Expositie in je woonkamer....

Voor mijn verzameling vintage kaarten was ik al een poosje op zoek naar een manier om ze op een leuke wijze in mijn eclectische interieur te verwerken. Tot nu toe lagen ze meestal in een lade opgeborgen. Op die manier kon ik er natuurlijk niet echt van genieten, ik wil namelijk wel zien wat ik verzamel. Bron van inspiratie op het internet is Pinterest. Hier kwam ik dan ook een foto en een link tegen naar onderstaand kaartenrek. Gelukkig hadden ze hem in voorraad, (ik heb niet zoveel geduld ;), en had ik hem de volgende dag in huis. Nu heb ik er kaarten in maar ik heb ook nog heel veel leuke foto s op mijn computer die ik op kaartformaat ga uitprinten. Ik heb nu een leuke expo-plek in de woonkamer dus maandelijks iets anders in mijn nieuw verworven tentoonstellingsruimte lijkt me een leuk projectje.


zaterdag 23 maart 2013

Voor op een gure lentedag

Appel/gember taartjes.

Het moet het gure weer zijn wat mijn gedachten naar deze pittige appel/gember taartjes heeft geleid. Visioenen van Friese doorlopers, hete chocolademelk en wat comfort food, zo komen we de koude wel door. Ze zijn simpel te maken en niet zo groot, eigenlijk gewoon mini pies. Voor de liefhebber het recept.

Nodig:
zoete appeltjes
rol kant en klaar bladerdeeg
suiker
kaneel
gemberpoeder
gembersiroop
poedersuiker
beetje water

Ik geef geen hoeveelheden, doe dit gewoon naar smaak. Hou je van pittig dan lekker veel gember, hou je van zoet dan wat meer suiker. De taartjes zijn ook prima in te vriezen, zo heb je altijd wat in huis voor onverwachte gasten.

Met een uitsteekring van ongeveer 10 cm doorsnede, steek je cirkels uit het bladerdeeg. Zoveel als je er wilt maken. Met een wat kleinere ring, steek je net zoveel kleine cirkels uit als grote. Met 1 pak kant en klaar bladerdeeg kun je er ongeveer 6 maken.
Druk de grote bladerdeeg cirkels in een muffinvorm en prik wat gaatjes in de bodem. Bak deze nu op 200 graden, ongeveer 10 minuten.

Ondertussen snij je de appeltjes in kleine stukjes. Doe ze in een klein pannetje en voeg een beetje water toe. Ook de suiker, gember, kaneel en gembersiroop doe je erbij. Dit breng je aan de kook en laat lekker pruttelen tot de appelstukjes zacht zijn en het vocht min of meer verdampt.

Haal je bladerdeegbakjes uit de oven. Het deeg wat omhoog is gekomen duw je met een lepeltje weer wat omlaag. Schep hier nu je appel/gember  mengsel in. Leg de kleinere bladerdeegrondjes er bovenop en bestrijk met eigeel Zet opnieuw in de oven, ongeveer 10 tot 15 minuten, gewoon even kijken of ze al bruin zijn.

Zijn ze mooi bruin, haal je ze uit de oven en laat wat afkoelen. Bestrooien met poedersuiker door een zeefje. Je kunt ze eten met een klodder room en schep daar nog een beetje van de appelstukjes op die je overhebt.

Enjoy!



maandag 18 maart 2013

Het is bijna Pasen

De winkels zijn weer gevuld, met vooral chocolade eieren. Heel verleidelijk maar ik laat ze nog even liggen. Het doosje kwarteleitjes kon ik echter niet weerstaan. Ze zien er zo mooi en fijntjes uit, die moest ik gewoon meenemen. Ik heb al zitten peinzen wat voor gerecht ik er mee ga maken maar heb nog niet besloten. Een zalmmousse met daar bovenop een gebakken kwarteleitje lijkt me echter wel wat. Nu vind ik dat wat te decadent voor een gewone maandag dus dat moet nog maar even wachten tot Pasen. Ik wilde wel per se een mooie foto maken met deze mini-eitjes dus toch maar een eitje op ge-offerd.......


zondag 17 maart 2013

Gehaat en geliefd

Ik ken maar weinig kinderen die van spruitjes houden. Ik weet niet of dit te maken heeft met de manier waarmee spruitjes worden klaargemaakt. Vanuit mijn jeugd ken ik ze als dood gekookte groene knolletjes met aardappelen en een bal gehakt ;) Tegenwoordig zijn er gelukkig heel veel variaties die dit gezellige mini knolletje naar een wat hoger level tillen. Gisteren heb ik samen met mijn zoon gekookt. Hij heeft ze in vieren gesneden en ik heb ze gewokt met knoflook, wat peper en zout en uitgebakken spekjes. Als finishing touch wat gehakte walnoten er over. Het was een smakelijk geheel en die gehaktbal......die hebben we er gewoon bij genomen ;)