woensdag 13 maart 2013

Gekarameliseerde uientaartjes met geitenkaas

Het is alweer een poosje geleden dat ik wat in mijn blog plaatste. Dit recept wil ik jullie echter niet onthouden. Het is een vegetarisch voorgerecht maar ook een lekker hapje bij de borrel.

Wat je nodig hebt voor de uienjam:

  • 750 gram uien, alle soorten zijn goed
  • scheutje olijfolie
  • gember
  • peper en zout
  • 220 gram honing
  • 6 eetlepels balsamico azijn
Wat je nodig hebt voor de bladerdeegbakjes:
  • bladerdeeg
  • een ei
Olijfolie in een pan met dikke bodem, bijvoorbeeld een gietijzeren braadpan. Uien in de pan en zachtjes aanbakken tot ze glazig zijn. Gooi de rest van de ingredienten er bij. Goed doorroeren en op een laag pitje een uurtje laten sudderen. De uienjam is klaar als het vocht is ingedikt tot een siroop. 

Je kunt nu kleine weckpotjes vullen, wel even laten afkoelen voor je ze afsluit. In de koelkast is dit lang houdbaar maar je eet het waarschijnlijk al snel op omdat het lekker is bij allerlei gerechten, vooral bij kaas. Je kunt er natuurlijk ook een leuk etiket op plakken en cadeau geven aan een vriend of vriendin.

Om de uientaartjes te maken ga je nu aan de gang met het bladerdeeg. Met een grote uitsteek ring steek je net zoveel grote cirkels uit als je taartjes wilt maken. Om er een bakje van te maken steek je met een kleinere ring weer een cirkel uit een grote ring. Je gebruikt nu de grote cirkel die hierdoor ontstaat en deze plakje met een beetje geklopt ei op een van de grote cirkels. Met een vork maak je gaatjes in de bodem van het bakje. Met een kwastje strijk je wat eigeel op de buitenring. 

Ondertussen heb je de oven voorverwarmd op 180 graden. Leg de bladerdeeg cirkels op bakpapier op een bakplaat en bak ze 10 minuten voor in de oven. Haal ze nu uit de oven en vul de bakjes met een schepje uienjam. Brokkel hier verse geitenkaas overheen en plaats ze opnieuw 10 minuten in de oven. 

Je hebt nu een heerlijk voorgerecht of lekker hapje voor bij de borrel. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten